je potrebný pre ochranu
buniek a ako antioxidant, je zodpovedný za normálny
rast a vývin svalov, funkciu krvného obehu, nervového
a zažívacieho systému. Dôležitým zdrojom sú rastlinné
oleje, orechy, celozrnné produkty a listová zelenina.
Je to v tukoch rozpustný vitamín, ktorý zohráva
dôležitú úlohu pri metabolizme proteínov, sacharidov
a tukov, ako aj pri zachovaní rovnovážneho obsahu
tekutín. Je veľkou pomocou v stavoch zdravotného
oslabenia, ktoré nastáva po prekonaní choroby,
pretože podporuje regeneráciu buniek. Vitamín
E ochraňuje vitamín A a viacnásobne nenasýtené
mastné kyseliny pred oxidáciou, čím pomáha predchádzať
ateroskleróze. Zlepšuje aj zásobovanie vitamínom
A. Vitamín E má vynikajúce účinky na nervový
systém, sexuálnu aktivitu, okrem toho omladzuje
pokožku a vlasy. Bráni tvorbe výrazných jaziev.
Vitamín E má dôležitú úlohu ako antioxidant,
pretože poskytuje ochranu pred voľnými radikálmi.
Jedna molekula vitamínu E môže ochrániť až 200
molekúl nenasýtenej mastnej kyseliny pred ničivými
účinkami voľných radikálov. |